Jadłospis

 

JADŁOSPIS (30.09.19-04.10.19)
(Zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 26.07.2016 r. )

DATA

ŚNIADANIE godz. 8.30
DODATEK godz. 10.00

OBIAD godz. 12.30

PODWIECZOREK godz. 14.00

 

30.09.19
poniedziałek

 

 

Herbata z miodem i cytryną,
 Chleb pszenno-żytni „Wiejski”(1) z masłem(7),  parówka drobiowa
i pomidor
       dodatek: kefir(7)

 

Zupa: żurek (1,7,9)
II danie: ryż
z truskawkami(1,7)
kompot agrestowy

 

    
Winogrona

 

01.10.19
wtorek

 

Płatki owsiane na mleku(1,7),
chleb wieloziarnisty (1)
z masłem(7),
 dodatek: śliwki węgierki

 

Zupa: z soczewicy czerwonej (1,9)
II danie: ziemniaki, stek drobiowy z cebulką, surówka z buraczków
 kompot śliwkowy

 

chałka(1) z masłem(7)
i dżemem truskawkowym

 

02.10.19
środa

 

Kakao na mleku(7),
chleb pszenno-żytni orkiszowy(1) z masłem(7), polędwicą drobiową
i ogórkiem kiszonym  
dodatek: cząstki gruszki

 

Zupa: jarzynowa (7,9)
II danie: pierogi ruskie
ze śmietaną(1,7)
kompot jabłkowy

 

    nektarynka

 

03.10.19
czwartek

 

Kawa Inka na mleku(7), kanapka „Sam wybieram wykonuję i zjadam” ,
chleb baltanowski(1), masło(7), filet z indyka pieczony, ser żółty „Gouda”(7), sałata, papryka czerwona,

 

Zupa: szczawiowa z jajkiem  (3,7,9)
II danie: ziemniaki, kotlet rybny(4), surówka
z pomidorów,
kompot truskawkowy

 

Wyrób własny:
Kisiel truskawkowy
z cząstkami jabłka
i biszkopty(1)

 

04.10.19
piątek

 

Kasza  jaglana na mleku(7),
chleb graham(1)
z masłem(7)i miodem lipowym,
dodatek: marchewka
w słupkach

Zupa: krupnik(1,7,9)
II danie: ziemniaki,
leczo
z kiełbaską drobiową,
kompot wiśniowy

 

Jogurt Jogobella(7)

 

Napoje są podawane na życzenie dziecka
w ciągu całego dnia

 

Wykaz produktów które mogą wywoływać nietolerancję pokarmową lub reakcje alergiczne:

  1. zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe a także ich produkty pochodne,
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko (łącznie z laktozą) i produkty pochodne
  8. orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia a także produkty pochodne
  9. seler i produkty pochodne
  10.  gorczyca i produkty pochodne
  11.  nasiona sezamu i produkty pochodne
  12.  dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na SO, dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do   spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcją   producenta.
  13.  łubin i produkty pochodne
  14.  mięczaki i produkty pochodne

 

Publiczne Przedszkole Nr2

w Lwówku Śląskim