JADŁOSPIS (30.09.19-04.10.19)
(Zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 26.07.2016 r. )
DATA
ŚNIADANIE godz. 8.30 DODATEK godz. 10.00
OBIAD godz. 12.30
PODWIECZOREK godz. 14.00
30.09.19 poniedziałek
Herbata z miodem i cytryną,
Chleb pszenno-żytni „Wiejski”(1) z masłem(7), parówka drobiowa
i pomidor
dodatek: kefir(7)
Zupa: żurek (1,7,9)
II danie: ryż
z truskawkami(1,7)
kompot agrestowy
Winogrona
01.10.19 wtorek
Płatki owsiane na mleku(1,7),
chleb wieloziarnisty (1)
z masłem(7),
dodatek: śliwki węgierki
Zupa: z soczewicy czerwonej (1,9)
II danie: ziemniaki, stek drobiowy z cebulką, surówka z buraczków
kompot śliwkowy
chałka(1) z masłem(7)
i dżemem truskawkowym
02.10.19 środa
Kakao na mleku(7),
chleb pszenno-żytni orkiszowy(1) z masłem(7), polędwicą drobiową
i ogórkiem kiszonym
dodatek: cząstki gruszki
Zupa: jarzynowa (7,9)
II danie: pierogi ruskie
ze śmietaną(1,7)
kompot jabłkowy
nektarynka
03.10.19 czwartek
Kawa Inka na mleku(7), kanapka „Sam wybieram wykonuję i zjadam” ,
chleb baltanowski(1), masło(7), filet z indyka pieczony, ser żółty „Gouda”(7), sałata, papryka czerwona,
Zupa: szczawiowa z jajkiem (3,7,9)
II danie: ziemniaki, kotlet rybny(4), surówka
z pomidorów,
kompot truskawkowy
Wyrób własny:
Kisiel truskawkowy
z cząstkami jabłka
i biszkopty(1)
04.10.19 piątek
Kasza jaglana na mleku(7),
chleb graham(1)
z masłem(7)i miodem lipowym,
dodatek: marchewka
w słupkach
Zupa: krupnik(1,7,9)
II danie: ziemniaki,
leczo
z
kiełbaską drobiową,
kompot wiśniowy
Jogurt Jogobella(7)
Napoje są podawane na życzenie dziecka
w ciągu całego dnia
Wykaz produktów które mogą wywoływać nietolerancję pokarmową lub reakcje alergiczne:
zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe a także ich produkty pochodne,
skorupiaki i produkty pochodne
jaja i produkty pochodne
ryby i produkty pochodne
orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
soja i produkty pochodne
mleko (łącznie z laktozą) i produkty pochodne
orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia a także produkty pochodne
seler i produkty pochodne
gorczyca i produkty pochodne
nasiona sezamu i produkty pochodne
dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na SO, dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcją producenta.