ZAJĘCIA KULINARNE W RAMACH PROJEKTU
Zdrowe przysmaki jesieni – owoce i warzywa
Październik 2018
W trakcie różnorodnych zajęć dzieci miały okazję doskonalić swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznawać zasady prawidłowego odżywiania się, które są niezbędne w dorosłym życiu. W czasie zajęć przedszkolaki kształciły umiejętność współpracy w grupie, czerpały radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz doskonaliły umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych potraw.
W trakcie zajęć dzieci wykonały soki owocowo-warzywne, przygotowywały kanapki, frytki – warzywne spiralki, przyrządzały desery owocowe - sałatkę owocową, winogronowe jeżyki, upiekły najłatwiejsze ciasto w świecie z owocami. Doskonaliły również umiejętność estetycznego nakrywania do stołu, ozdabiania go, a także kulturalnego zachowywania się przy nim. Taka forma zajęć stanowi niezwykle atrakcyjny sposób utrwalenia pozyskanych wiadomości
i umiejętności, a przy tym jest niezwykle pyszna, zdrowa i smaczna.