Zajęcia kulinarne – sok owocowo-warzywny i sałatka owocowa
12.03.2018 i  14.03.2018

W trakcie zajęć dzieci kształciły swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznawały zasady prawidłowego odżywiania się, które są niezbędne w dorosłym życiu.  Doskonaliły umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD, który ułatwia pracę w kuchni oraz nożem podczas krojenia owoców. Ponad to w czasie zajęć przedszkolaki kształciły umiejętności współpracy w grupie, czerpiąc radość ze wspólnego przygotowywania potraw.
Degustując sok i sałatkę przedszkolaki określały kolor, smak, zapach i walory zdrowotne. Wszystkim bardzo smakował samodzielnie zrobione „pyszności”.
Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci.