Zajęcia w ramach projektu edukacyjnego „Chleb”
Termin realizacji 19.02.2018 – 09.03.2018
Praca metodą projektu edukacyjnego okazała się być świetnym sposobem na zdobywanie wiedzy w ciekawy sposób. Dzieci z naszej grupy zgłębiały tajemnice chleba. Wybierając temat miałyśmy na uwadze kształtowanie u dzieci zachowań prozdrowotnych, budzenie ciekawości otaczającego je świata, szacunku do ludzkiej pracy i jej wytworów. Przedszkolaki wykazują duże zainteresowania poznawcze, często zadają pytanie: „Jak to powstaje?” – metoda projektu jest świetnym sposobem na poszukiwanie odpowiedzi. Podczas jego trwania przeprowadzono cykl zajęć związanych z chlebem.
Naszą przygodę z chlebem rozpoczęliśmy od sprawdzenia wiedzy dzieci. Najpierw utworzyliśmy „siatkę tego co o chlebie wiemy”, następnie dzieci zaczęły się zastanawiać: „Co o chlebie chcemy wiedzieć?” – tak powstała „siatka pytań”.
Wszystkie nasze aktywności związane były z tematem projektu. Zbieraliśmy wiadomości na temat „od ziarenka do bochenka” korzystając z filmu edukacyjnego, historyjki obrazkowej. W czasie realizacji projektu dzieci poznały literaturę związaną z jego tematem. Słuchały poezji i prozy różnych autorów. Utwory literackie wielokrotnie posłużyły do zabaw słuchowych, językowych, teatralnych, kształtowania umiejętności wypowiadania się na określone tematy. Były też źródłem wyciągania wniosków i pozyskiwania wiadomości. Dzieci poznały zabawy i piosenki o chlebie, pracy młynarza, rolnika, piekarza i kucharza m. in: „Rolnik”, „Mało nas…”, „Kucharki i taniec „Trojak”, masażyki „Pizza”, „Kanapka”.
Zgromadzone ziarna zbóż (owies, pszenica, jęczmień, żyto, rzepak)
i mąki z nich powstałe, różne odmiany pieczywa oraz zgromadzone różne rodzaje młynków, moździerzy, lup, wag i pojemników były inspiracją do zabaw matematycznych, językowych i do prowadzenia zabaw badawczych, rozwijania wyobraźni dzieci, umiejętności logicznego myślenia oraz wyciągania wniosków. W ramach projektu powstał kącik badacza zachęcający do podejmowania przez dzieci aktywności badawczej, poznawczej oraz zabawowej.
Poznawanie chleba przyczyniło się założenia, pielęgnowania hodowli zboża (wysiewanego w ziemi i woreczkach wypełnionych zwilżoną watą) oraz pleśni, obie „plantacje” były obserwowane w trakcie całego okresu trwania projektu. Prowadziliśmy kartę obserwacji i wyciągaliśmy wnioski.
Odpowiedzi na postawione pytania szukaliśmy poprzez swoje działania
i obserwacje. Równocześnie pytaliśmy oraz korzystaliśmy z pomocy naszych ekspertów: Pana Rolnika Emila i jego żony (wujka i cioci Amelki), Pani Intendentki naszego przedszkola, Pani Zosi – specjalistki w zakresie wypieku i dekorowania chleba, Pań Ekspedientek z działu piekarniczego oraz naszych Pań Kucharek.
Zboże, kasze, mąki, pieczywo były inspiracją do działań sensorycznych, plastycznych, grafomotorycznych, technicznych, a nawet inspiracji twórczych i kulinarnych. Powstały również książeczki obrazkowe autorstwa dzieci pt.: „Od ziarenka do bochenka”, kłosy zbóż wykonane różnymi technikami, mandale z kasz i zboża oraz pieczywo z masy solnej. Niezwykle ciekawe, zdrowe i smaczne były warsztaty kulinarne z naszym ekspertem Panią Zosią, która przybliżyła nam historię powstania chleba, pokazała jak ozdobić chleb i upiec podpłomyki. Kolejne warsztaty kulinarne odbyły się z rodzicami w trakcie których piekliśmy i dekorowaliśmy ciasteczka.
Ważnym elementem tego projektu były wycieczki w których dzieci wzięły udział. Pierwsza wycieczka odbyła się do księgarni, gdzie dzieci zakupiły książeczkę tematyczną, którą przeczytaliśmy w przedszkolu. Kolejna wycieczka jaka miała miejsce to sklep Intermarche,
a w szczególności stoisko z pieczywem i produktami zbożowymi. Dzieci dowiedziały się o rodzajach i wartościach zdrowotnych pieczywa, różnych gatunków mąk i kasz. Na koniec panie ekspertki upiekły nam ciepłe bułeczki, które degustowaliśmy w przedszkolu.
Świetnym momentem do podzielenia się swoimi wiadomościami były zajęcia kulminacyjne podsumowujące projekt - na występ artystyczny oraz degustację chleba i ciasteczek zaprosiliśmy Panią Dyrektor oraz dzieci z grupy II i V a w dniu następnym naszymi gośćmi byli Rodzice. Nasi goście obejrzeli inscenizację „Od ziarenka do bochenka” i taniec „Trojak” oraz galerię prac i wytworów dzieci a także kącik tematyczny.
DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM ZAANGAŻOWANYM W PROJEKT: EKSPERTOM ZA PRZEKAZANIE NAM WIEDZY, RODZICOM ZA POMOC W GROMADZENIU MATERIAŁÓW POTRZEBNYCH DO PROJEKTU, PRZYGOTOWANIE STROJÓW DO WYSTĘPÓW, POMOC W WYKONANIU CIASTECZEK , PANI DYREKTOR ORAZ PANI OLIWII ZA UPIECZENIE CHLEBA ORAZ PANU TOMKOWI I PIEKARNI KUPCZYK Z CHOJNOWA ZA PIECZYWO DO DEGUSTACJI.