Dzieci z grupy IV samodzielne przygotowały pyszne śniadanie. Przedszkolaki już dobrze wiedzą, że aby przystąpić do działań kulinarnych, należy najpierw dokładnie umyć ręce. Następnie wszyscy wspólnie przypomnieli sobie zasady bezpieczeństwa, które należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem, po czym wszyscy przystąpiły do przygotowania stanowisk pracy i zabrali się do pracy. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Kanapki były nie tylko smaczne, zdrowe ale i pięknie ozdobione. Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, gdyż pamiętać należy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Nawet największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem. Dzieci przy robieniu kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków.